Wereldkankerdag 2024 / open avond

23/01/2024

Het Behouden Huys organiseert op woensdag 7 februari 2024 een open avond voor belangstellenden. Mensen die de diagnose kanker hebben gekregen, hun naasten, partners, kinderen, nabestaanden, zorgprofessionals en andere geïntereseerden kunnen op deze avond een kijkje nemen in ons psycho-oncologisch centrum.

 

Wereldkankerdag 2017WERELDKANKERDAG

Op 4 februari is het Wereldkankerdag, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan de impact van kanker. Op dit moment leven 850.000 mensen in Nederland met de gevolgen van deze ziekte. Kanker zet je wereld volledig op z’n kop. Niet alleen tijdens de behandeling, maar ook daarna ervaren veel mensen verschillende klachten of zijn zij bang dat de ziekte terugkeert. Gelukkig zijn er in Nederland tal van organisaties die ondersteuning en zorg bieden aan mensen met kanker en hun naasten. Op en rond Wereldkankerdag kun je kennismaken met dit diverse aanbod. Daarom organiseert Het Behouden Huys op woensdag 7 februari een open avond met lezingen en workshops over omgaan met kanker, want hoe doe je dat nu eigenlijk?


Wanneer iemand de diagnose kanker krijgt, lijkt alle zekerheid verdwenen. Er komt veel op iemand af. Eerst de klap van de diagnose, dan de vaak ingrijpende medische behandelingen. En hoe verder daarna? Hoe ga je bijvoorbeeld om met lichamelijke veranderingen, met vermoeidheid of een onzeker levensperspectief? Niet alleen lichamelijk verandert er veel, maar ook sociaal en emotioneel. Hoe ga je daar mee om? Het Behouden Huys biedt mensen die kanker hebben (gehad) en hun naasten professionele behandeling voor de verwerking van kanker en vooral de gevolgen van de ziekte. De therapeuten kunnen helpen bij het orderen van de stroom van vragen, gedachten en emoties.


Het Behouden Huys biedt behandeling bij:

• angst, somberheid, verdriet
• het gevoel de grip op het leven kwijt te zijn
• verstoorde slaap of concentratieverlies
• veranderde lichaams- of seksuele beleving
• vermoeidheidsverschijnselen of pijn
• obstakels rond werkhervatting
• relatie- & opvoedingsvragen t.g.v. de ziekte
• vragen over afscheid, sterven & rouwverwerking


PROGRAMMA

Op deze open avond geven we een kijkje in de keuken van een psycho-oncologisch centrum. We geven een lezingen over omgaan met kanker en er zijn diverse workshops waarbij een deel van onze behandelingen ervaren kunnen worden:



Lezing 'Omgaan met kanker en wat kan Het Behouden Huys hierin betekenen'

19:00 uur | groepsruimte beneden

GZ-psycholoog Heike Mesch belicht de psychische, sociale en lichamelijke gevolgen van kanker. Wat gebeurt er met je en wat kun je zelf doen? En wat als je partner kanker krijgt, of je kind? Het zorgaanbod van Het Behouden Huys komt hierin naar voren. Er is hulp voor mensen die zelf ziek zijn (geweest), partners, kinderen, gezinnen en nabestaanden. De therapieën zijn er in verschillende vormen: groepsgesprekken, individuele gesprekken, beeldende therapie en lichaamsgerichte therapie. Online gesprekken zijn mogelijk als reizen naar Haren of een van onze andere spreekuurlocaties (Emmen, Heerenveen, Hoogeveen) fysiek niet meer lukt. Daarnaast zal een cliënt vertellen over haar eigen ervaring met Het Behouden Huys.


Lezing 'Kanker in het gezin' 

20:00 uur | groepsruimte beneden

Als onderdeel van de behandeling kunnen ook gezinsgesprekken plaatsvinden, als de gezinsproblematiek een rol speelt in de psychische klachten. Het doel is om samen met partner en kinderen in gesprek te gaan en uit te zoeken hoe je elkaar ondersteuning kunt bieden, hoe je kunt blijven uitwisselen wat alle veranderingen als gevolg van de ziekte betekenen. Rob Thomson, systeemtherapeut, zal deze avond uitleg geven over systeemtherapie, ook wel gezins- of relatie therapie genoemd.

Meer informatie over systeemtherapie

Presentatie beeldende therapie

20:00 uur | beeldend atelier

Beeldende therapie helpt bij de emotionele verwerking van alles wat er speelt rond het hebben van de ziekte kanker en het veranderende leven. Het is een methode om emoties en gedachten te ontdekken die (nog) niet onder woorden zijn te brengen. Door middel van het inzetten van verschillende materialen kan datgene wat binnenin zit naar buiten worden gebracht (zichtbaarheid). Lianne Pronk is vaktherapeut beeldend bij Het Behouden Huys en laat jullie de meerwaarde van beeldende therapie zien.

Meer informatie over beeldende therapie

 

Workshop psychomotorische therapie (PMT)

19:00 uur | groepsruimte boven

Loop je vast in 'denken', 'voelen' of in ‘doen’? Bij psychomotorische therapie kom je in ‘beweging’ m.b.v. activiteiten in de vorm van inzichtgevende en praktische PMT oefeningen. Zo ervaar je aan den lijve waarom je de dingen in je leven doet zoals je ze doet en leer je veranderen als dat nuttig lijkt. In een activiteit, bijvoorbeeld met behulp van verschillende materialen bootsen we jouw situatie na. Dit geeft inzicht in wie je bent en hoe je op situaties in je leven reageert. Denk bijvoorbeeld aan het omgaan met stress of het stellen van grenzen. PMT helpt je te stil staan bij de betekenis van je gedragspatronen. Op deze wijze verkregen inzicht heeft vaak grote en blijvende impact en is een waardevolle ondersteuning in de gesprekken met een psycholoog. Loes Huising, psychomotorisch therapeut, legt aan de hand van voorbeelden uit wat PMT is en waarom we deze vorm van therapie bij
Het Behouden Huys inzetten. 

Meer informatie over PMT

 

Workshop mindfulness (gaat niet door)

20:00 uur | groepsruimte Boshuys

Iedereen kent wel momenten van niet aandachtig zijn. Let maar eens op hoe vaak we op routine draaien, terwijl we tegelijkertijd druk bezig zijn met het verleden en de toekomst. In situaties van stress, ongemak of ziekte is de neiging hiertoe meestal groter. Hierdoor staan we vaak niet meer in contact met onszelf. Dit kan leiden tot lichamelijke en/of psychische klachten. Met name bij stress klachten, depressieve klachten of pijn kan mindfulness helpend zijn. Met mindfulness train je jezelf om anders om te gaan met onzekerheid, spanning, emoties en/of pijn. Mindfulness is een vaardigheid die iedereen kan leren. Dat betekent niet dat het gemakkelijk is. Het gaat met vallen en opstaan, net als fietsen. Fietsen leer je ook niet door erover te lezen, zo is mindfulness ook te leren door het veel te oefenen. Barbara Schildkamp, gz-psycholoog en tevens mindfulnesstrainer, laat jullie deze avond ervaren wat mindfulness is en wat het voor je kan betekenen.

Meer informatie over mindfulness

 

Workshop zingen bij kanker

19:00 uur | groepsruimte Boshuys

Zingen blijkt voor veel mensen een fijne en goede manier om de intense emoties rondom kanker te uiten en te verwerken. Dit kan bij lotgenoten koor Nova Zembla in Haren, een koor met ruim twintig leden uit heel Groningen en Drenthe. Is dat geen sombere bedoening? Nee, bepaald niet! Er wordt veel gelachen – soms een traan gelaten. Bij Nova Zembla is iedereen die op enige manier met kanker te maken heeft (gehad) welkom, dus ook mantelzorgers en nabestaanden. Zangervaring is niet nodig. We zingen op een laagdrempelige manier met aandacht en zorg voor ieders eigen stem en energieniveau. Voorwaarde om fijn te zingen is dat je je veilig en op je gemak voelt. Zingen is een manier om je te uiten zonder dat er gepraat hoeft te worden. Zingen doe je samen. Zingen doet je voelen dat je leeft.In de workshop, gegeven door dirigente Antien Frets, kunt u het zelf ervaren. Want over zingen moet je niet praten, dat moet je doen!

Meer informatie over koor Nova Zembla

 

Smaakworkshop

17:00 uur | algemene ontvangstruimte

Veel mensen met kanker ervaren door hun ziekte of behandeling een verandering in smaak en reuk. Het eten smaakt flauw, heeft een metaalsmaak, of producten smaken of ruiken anders. In deze workshop van een uur gaan we mogelijkheden aanleren om hier zelf wat aan te doen. Tijdens de workshop geeft Alie Schoonbeek - Prop van Smaak met zorg, je informatie over smaak- en reukverandering. Je leert hoe de zintuigen werken en hoe deze van invloed zijn op de smaakervaring.

We gaan vervolgens verschillende gerechtjes proeven en bespreken hoe de gerechtjes op smaak gebracht kunnen worden via de aanpak Geur, Prikkeling, Smaak. Bovendien krijg je inzicht in je eigen smaakprofiel en leer je hoe je smaakbeleving kunt beïnvloeden om eten weer aangenaam te maken. Want iedereen verdient een smaakvolle maaltijd!

Alie schrijft regelmatig speciale recepten voor onze clienten

 

AANMELDEN

Wilt u deelnemen aan een of twee van bovenstaande lezingen of workshops? Dan kunt u zich telefonisch (050 406 2400) of per mail (info@behoudenhuys.nl) aanmelden. We vragen u aan te geven aan welke lezing(en) en/of workshop(s) u wilt deelnemen en met hoeveel personen u wilt komen.

De open avond vindt plaats bij Het Behouden Huys in Haren, Rijksstraatweg 363a.

Met uitzondering van de smaakworkshop die om 17:00 uur start, vinden de workshops plaats tussen 19:00 uur – 21:00 uur (inloop vanaf 18.30 uur). Wij zorgen voor soep en broodjes. Daarnaast zal lotgenotenkoor Nova Zembla jullie verwelkomen met een warm optreden.

Bekijk het schema hierboven voor de exacte tijden van de lezingen en workshops.

 

VRAGEN OF OPMERKINGEN ?

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met Aafke Veninga via 050 406 2400 of stuur een mail naar a.veninga@behoudenhuys.nl.

LET OP: STUUR GEEN PERSOONLIJKE GEGEVENS OVER UW GEZONDHEID OF ANDERE MEDISCHE INFORMATIE NAAR DIT E-MAILADRES, MAAR GEEF ALLEEN AAN MET HOEVEEL PERSONEN U NAAR DE INFORMATIEAVOND WILT KOMEN. ALS U GRAAG IN CONTACT WILT KOMEN MET EEN PROFESSIONAL, NEEM DAN CONTACT MET ONS OP VIA: 050-406 2400.




Poster voor in uw wachtruimte

Bent u verwijzer? Hieronder kunt u een poster downloaden voor in de wachtruimte: