Zelfzorg

De diagnose kanker heeft veel invloed op je leven. Om met de verschillende gevolgen van kanker om te gaan hebben wij online informatie en apps voor u verzameld. Deze kunt u vooraf aan de behandeling bij Het Behouden Huys bekijken, maar ook als ondersteuning naast de behandeling bij Het Behouden Huys gebruiken. 

Psychisch klachten en kanker

* Angst

Veel mensen die geconfronteerd worden met de diagnose kanker, krijgen te maken met heftige emoties, waaronder angst. Dit is niet verwonderlijk omdat er veel verandert in je leven en de toekomst is onzeker geworden. Het is heel normaal als je een beperkte mate van angst ervaart, dit is zelf functioneel, maar neemt vaak af na verloop van tijd. Bij ongeveer een op de drie mensen nemen deze gevoelens van angst niet af en beperken deze het functioneren in het dagelijks leven. Als je heel vaak angstig bent en de angstige gevoelens niet vanzelf voorbij gaan, kan er sprake zijn van een angststoornis en kan het goed zijn hierbij hulp te zoeken. 

Het boek 'Angst na kanker' biedt veel inzicht. Coen Völker, therapeut van het Helen Dowling Instituut (psycho-oncologisch centrum in Bilthoven), en psycholoog Jan Verhulst maken in dit boek de angst bespreekbaar. Ze gaan in op hoe angst ontstaat en geven talloze praktische handvatten mee om de angst beter hanteerbaar te maken, zodat je de blik weer op de toekomst durft te richten.

 

Tevens biedt het HDI een online zelfhulptraining: Minder Angst na Kanker.


* Vermoeidheid

De behandeling van kanker kost veel energie en ook de emoties die er bij kanker komen kijken vragen ook de nodige energie. Het is belangrijk om je lichaam voldoende tijd te geven om te herstellen. Dat is niet altijd makkelijk, zeker niet als er veel van je gevraagd wordt. Het kan voorkomen dat jouw oude energieniveau niet meer terugkomt. Het boek 'Lichaam van lood' van Maria Hendriks biedt veel informatie over vermoeidheid na kanker en tips wat er aan te doen. Meer dan tachtig procent van alle ex-kankerpatiënten blijft extreem moe. Zo ook de schrijfster Maria Hendriks van onderstaand boek. Zij gaat in dit boek op zoek naar erkenning en een oplossing van het probleem.

 
De website 'Fitter bij kanker' biedt ook veel uitleg, tips en ervaringsverhalen.


* Samenwerken bij kanker

Samenwerken bij kanker presenteert een projectmatige aanpak om de gevolgen van kanker het hoofd te bieden: mensen die ten gevolge van kanker binnen hun relatie of gezin uit balans raken kunnen met elkaar dit samenwerkingsproject doen. 'Samen' omdat de ziekte niet alleen de patiënt treft, maar ook zijn omgeving. 'Werken' omdat de patiënt en zijn naasten zich in groepsverband inzetten om de praktische en emotionele gevolgen zo goed mogelijk te hanteren. 

 


* Mindfulness

Door kanker hebben mensen vaak met chronische klachten te maken zoals pijn, vermoeidheid, angst, somberheid, piekeren of stress. Soms zijn deze klachten te verhelpen maar in het geval van kanker kan dit niet altijd. Met mindfulness train je jezelf om anders om te gaan met onzekerheid, spanning, emoties en/of pijn. Mindfulness is een vaardigheid die iedereen kan leren. Dat betekent niet dat het gemakkelijk is. Het gaat met vallen en opstaan, net als fietsen. Fietsen leer je ook niet door erover te lezen, zo is mindfulness ook te leren door het veel te oefenen. Je moet het zelf doen en ervaren. Je kunt bij het Behouden Huys de mindfulnesstraining volgen, maar het is ook mogelijk om thuis (alvast) oefenen. Op de website  mindfulnessbijkanker.nl vind je onder andere veel informatie en oefeningen. Op onze website vind je ook een aantal mindfulnessoefeningen van onze mindfulnesstrainster Barbara Schildkamp. Ook zorgverzekeraar VGZ biedt een gratis mindfulness-app aan, ook als u niet bij VGZ verzekerd bent. 

 

* Websites op een rijtje

We willen je graag wijzen op de volgende websites met meer informatie:
 

kankerdoetveelmetje.nl

Deze website bevat uitgebreide informatie over de gevolgen van kanker en waar je met jouw vragen terecht kunt. 

www.behandelhulp.nl/

Hier vind jw artikelen, formulieren, filmfragmenten, boekentips en andere bronnen van zelfhulp over verschillende psychische klachten en wat er aan te doen is. 

www.nfk.nl

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) is de koepel van negentien kankerpatiëntenorganisaties. Elke organisatie maakt zich sterk voor patiënten met (een) bepaalde vorm(en) van kanker of de gevolgen daarvan. De koepel behartigt de algemene belangen en ondersteunt de leden.

www.kanker.nl

Als patiënt en als naaste kun je veel vragen hebben over kanker. Bijvoorbeeld net na de diagnose, maar ook op andere momenten van de ziekte. Kanker.nl wil je graag houvast bieden. Zodat je misschien iets meer grip op je situatie krijgt in deze onzekere tijd. 

www.careforcancer.nl

De consulenten van Care for Cancer zijn ervaren oncologieverpleegkundigen. Zij bezoeken u thuis, beantwoorden vragen over de gevolgen van uw diagnose en behandeling en geven praktische tips over uw thuis- en werksituatie. Daarnaast geven zij voorlichting over aanvullende zorgmogelijkheden en verwijzen zij door naar bijvoorbeeld inloophuizen of patiëntverenigingen.

 
Mis je iets?

We horen het graag je bepaalde informatie mist of als je tips heeft over dit gedeelte van de website.