Groepstherapie

Alle behandelgroepen maken naast psycho-educatie, gebruik van behandelmethoden uit de cognitieve gedragstherapie (CGt), Acceptance and Commitment Therapy en de oplossingsgerichte therapie. Groepstherapie kan een duidelijke meerwaarde hebben door de ervaren steun: het leren van en met elkaar in een therapeutische setting. De therapie is gericht op het vergroten van de veerkracht en acceptatie en het verminderen van angst en somberheid. Hieronder vind je een kort overzicht van de groepsbehandelingen.

 

Leren leven met kanker

Therapieprogramma voor kankerpatiënten die in een groep willen werken aan het vergroten van hun acceptatie en veerkracht, het verminderen van angst en somberheid. De therapie bestaat uit 8 wekelijkse sessies van 2,5 uur en wordt geleid door één van de psychologen. Er is aandacht voor verwerking, voor het eigen verhaal, wat je zelf kunt doen aan de psychische, sociale en lichamelijke gevolgen van kanker en het vinden van rust en stilte in jezelf.

 

Jong en kanker

Behandelprogramma is gericht op jongvolwassenen met kanker (ca. 18-30 jaar) die in een groep willen werken aan hun acceptatie en veerkracht, het verminderen van angst en somberheid. Dit programma omvat 8 therapiesessies die verdeeld zijn over sessies met de psycholoog en sessies onder leiding van de vaktherapeut Beeldend. In deze groep wordt ingegaan op de leeftijdspecifieke problemen. Zoals het niet meer aansluiten bij leeftijdgenoten en het verlies van sociale contacten.

Bekijk hier de folder

 

Rouwgroep

Behandelprogramma voor nabestaanden die een partner hebben verloren aan kanker. Doel van deze therapie is het verwerken en integreren van het verlies in het huidige leven, het verminderen van somberheid en het vergroten van veerkracht. De behandeling bestaat uit 8 tweewekelijkse bijeenkomsten en wordt geleid door één van de psychologen. Centraal binnen deze groepsbehandeling staan het delen van je eigen verhaal, de herkenning en spiegeling en het leren de draad van het leven weer op te pakken.

 

Jong en Rouw

Behandelprogramma voor jong volwassenen die een ouder verloren hebben aan kanker. Doel van de behandeling is het verwerken en integreren van het verlies van een ouder. Het vergroten van de veerkracht en het verminderen van somberheid. In deze therapie groep wordt ingegaan op de leeftijdsspecifieke problematiek van het verlies van een ouder. De 8 groepsbijeenkomsten worden wisselend begeleid door een psycholoog of de beeldend therapeut.

 

Mindfulness (mindfulness based cognitive therapy)  

Dit behandelprogramma is een vaardigheidstraining voor kankerpatiënten, hun naasten en nabestaanden. Behandeling is gericht op het anders leren omgaan met gedachten en gevoelens en daarmee op het verminderen van angst, stress, somberheid, vermoeidheid en pijn. Dit behandelprogramma bestaat uit 8 wekelijkse sessies en huiswerk en wordt ingezet ter ondersteuning van de individuele behandeling bij de psycholoog. De training wordt begeleid door een GZ-psycholoog opgeleid tot MBSR/MBCT trainer.

 

Beeldende therapie (groepsbehandeling)

In aanvulling op individuele therapie kan er ook gekozen worden om de behandeling aan te vullen met Beeldende Therapie in groepsvorm. Deze groep wordt aangeboden voor kankerpatienten en/of hun naasten. In 8 wekelijkse therapiesessies wordt beeldend gewerkt aan het verwerken van heftige emoties en het hervinden van kracht en (zelf)vertrouwen. Jezelf uitdrukken door te tekenen, te schilderen of beeldend bezig te zijn, kan een zinvolle aanvulling zijn op andere behandelvormen. De tot uitdrukking gebrachte beelden kunnen opluchting en inzicht geven: ze vertellen iets over je innerlijke wereld.