Jongeren

Jong en kanker past niet bij elkaar. Je bent in de bloei van je leven, maar de kanker werkt je tegen. Je bevindt je opeens in een heel andere wereld dan andere jongeren. Vaak wil je als je ziek wordt dat je leven zo lang mogelijk normaal blijft. Je wilt niet ziek zijn. Het is bijna taboe om kanker te hebben als je jong bent. Toch moet je met je ziekte zien om te gaan. Het Behouden Huys kan je daarbij helpen. Je kunt deelnemen aan een lotgenotengroep. In de groep leer je te praten over kanker en leer je omgaan met kanker op een manier die bij jou past.

‘De rode draad in de jongerengroep is het contact met lotgenoten. Juist als je jong bent, kan het contact met leeftijdsgenoten steunend en troostend zijn. Veel jongeren met kanker voelen zich alleen. Ouderen hebben meestal mensen in hun omgeving die ook kanker hebben of hebben gehad. Bij jongeren is dat vaak niet zo. Kanker roept angst, somberheid en depressies op. Het maakt moe en veroorzaakt pijn. Dat zijn gezonde reacties op een ongewone gebeurtenis. Deze reacties worden echter een probleem als ze er niet mogen zijn of als je er tegen gaat vechten. In de groep leer je naast het praten over je gevoelens, nieuwe technieken om de regie over je eigen leven op te pakken. Centraal staat het ontdekken van je eigen hulpbronnen.

Met kanker kun je leven

Het programma ‘Met kanker kun je leven’ helpt je om de regie in je leven weer terug te vinden. Na het programma weet je wat jezelf in huis hebt om in je kracht te blijven en met de ziekte en de gevolgen daarvan om te kunnen gaan.

Module 1 Introductie, kennismaking
Module 2 Diagnose verhaal
Module 3 Ik kan er zelf iets aan doen
Module 4 Compassie
Module 5 Stress loslaten
Module 6 Praten met je kanker Cognitieve oefeningen (RET)
Module 7 Praten met je kanker Cognitieve oefeningen (RET)
Module 8 Genieten
Module 9 Veranderende relaties
Module 10 Stilte zoeken bij je zelf

De groepssessies zijn wekelijks en duren 2,5 uur. Vooraf krijg je een intakegesprek.


Jongeren over de lotgenotengroep

Benno Jacobs

“De jongerengroep van het Behouden Huys betekende voor mij een plek waar ik mijzelf kon zijn. Waar mensen mij net dat beetje meer begrepen en waar ik terecht kon met mijn vragen. Lieve jonge mensen die hetzelfde meemaken als wat jij meemaakt. Samen praten over ziek zijn, maar ook over hoop, genieten en de toekomst. Het was een hechte liefdevolle groep waarin er naast de serieuze gesprekken gelukkig ook heel veel gezelligheid was. Ook heb ik er een paar leuke vriendschappen aan overgehouden. Ik heb enorm veel gehad aan de jongerengroep en ik denk er nog regelmatig met veel plezier aan terug.”

Anna Span
“Bij Het Behouden Huys heb ik geleerd om de
heftigste periode uit mijn leven te verwerken en

heb ik inzichten gekregen waar ik mee verder kan.
Het is heel fijn om deel uit te kunnen maken van
een groep mensen, waarin je niet alles hoeft uit te

leggen en waarin er geluisterd en meegedacht
wordt.”

Meedoen met de jongerengroep?

Wil je meedoen met een lotgenotengroep voor jongeren of wil je meer weten? Neem dan contact op met Het Behouden Huys via 050 406 24 00.