Zorg voor zorgenden (cursus)

Bent u werkzaam in de zorg? Heeft u te maken met oncologische zorg? En wellicht loopt u tegen bepaalde vragen aan zoals: 'Welke vragen kan ik stellen?', 'Hoe kan ik het beste iemand benaderen?', 'Hoe bespreek ik verlies in mijn eigen team?' Of wilt u leren beter om te gaan het onderwerp dood en de emoties die daar bij komen kijken? Dan is de cursus 'Zorg voor zorgenden' van Het Behouden Huys wellicht iets voor u of voor uw team.

Inhoud training

Deze training is speciaal ontwikkeld voor mensen werkzaam in de zorg. Het is een coaching / intervisie voor zorgverleners, werkzaam in de oncologische zorg. Een gespecialiseerde psycholoog van Het Behouden Huys geeft de cursus in kleine groepen van 6 tot 8 personen.

Voor wie

Voor mensen die (langdurig) werkzaam zijn in oncologische, palliatieve en/of terminale zorg.

 

Doel

Vergroten van de mogelijkheden bij zorgverleners in het herkennen van de behoefte aan psychosociale steun. En het vervolgens kunnen bieden van (enige) psychosociale steun in de omgang met mensen/patiënten die te maken hebben met het verwerken van de diagnose kanker (of een andere palliatieve ziekte) en het omgaan met deze ziekte en de gevolgen ervan. Daarnaast leert u signaleren wanneer het nodig is om door te verwijzen naar de hiervoor gespecialiseerde instanties. Tevens wordt ingegaan op uw eigen emoties, die opkomen bij het werk wat u doet en hoe u hier op een goede manier u zelf en uw collega's in kunt leren ondersteunen.

 

Werkwijze

Themagewijs in 5 bijeenkomsten van 2 uur. Bijeenkomst 4 is hierbij open voor eigen behoefte van het team.

  • kennismaken met coping strategieën middels het onderzoeken van je eigen manieren van copen, omgaan met angst en depressie
  • ontdekken waar u invloed op hebt en hoe u daar effectiever in kunt worden
  • omgaan met (eigen) emoties, normen en waarden, zingeving
  • naar eigen wens
  • een afsluitende workshop beeldende therapie en rondleiding bij Het Behouden Huys in Haren

 

Wanneer en waar

In overleg op dagdeel naar eigen keus, om de twee weken op locatie naar keuze. Het is ook mogelijk om de cursus in Het Behouden Huys te volgen.

Kosten

De kosten bedragen € 300,00 p.p. (excl. btw) voor 5 bijeenkomsten van 2 uur.

 

Docent

Katharina de Jong is psycholoog en sinds zes jaar werkzaam bij Het Behouden Huys. Eerder werkte ze ruim vijftien jaar als wijkverpleegkundige bij een thuiszorgorganisatie. Ze heeft veel ervaring in het omgaan en werken met mensen die hebben te (leren) leven met tegenslag op het gebied van lichaam en geest. Daarnaast heeft ze meerdere jaren gewerkt in de palliatieve zorg in een hospice. Deze ervaring gebruikt zij in haar gesprekken met clienten. Ze ziet volwassen, individueel en in groepsverband. Tevens leert zij kinderen omgaan met kanker, zij het omdat ze zelf ziek zijn of een zieke of overleden ouder of familielid hebben.

 

Aanmelden

Wilt u of uw team deelnemen aan de training 'Zorg voor zorgenden'? Of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via a.veninga@behoudenhuys.nl of 050 406 2400.

Download hieronder de folder van deze cursus