Cursus psycho-oncologie

Het Behouden Huys organiseert opnieuw de tweedaagse basiscursus 'Psycho-oncologie voor professionals in de gezondheidszorg'.

Kanker is een volksziekte die een op de drie mensen treft. Bijna een half miljoen mensen lijdt eraan en jaarlijks komen er in ons land 75.000 nieuwe patiënten bij. Met ruim 800 sterfgevallen per week is het doodsoorzaak nummer 1. Psychologische factoren zijn sterk van invloed op de manier waarop mensen met de gevolgen van de ziekte omgaan en daarmee op de kwaliteit van leven en sterven. Veel mensen zijn echter niet opgewassen tegen de enorme hoeveelheid stress die kanker met zich meebrengt en ontwikkelen daarom psychische klachten. Hulpverleners hebben in toenemende mate oog en oor voor de psychische problematiek van kankerpatiënten en hun naasten maar voelen zich niet altijd in staat om de juiste begeleiding te bieden. Deze cursus biedt een breed palet van psycho-oncologie gerelateerde onderwerpen die door middel van uitleg, demonstratie, oefeningen en discussie worden gedoceerd.

Doelstelling

Optimaliseren en verwerven van kennis, inzichten en basisvaardigheden voor adequate psychosociale begeleiding of verwijzing van (ex-)kankerpatiënten en hun naasten.

Leerdoelen:

 • kunnen inventariseren van kanker gerelateerde psychische problematiek
 • kunnen vaststellen van de psycho-oncologische hulpvraag en het behandeldoel
 • beheersen van een aantal belangrijke (cognitief gedragstherapeutische) technieken (zoals: psycho-educatie, rouwbegeleiding, aandachtsmanipulatie) bij (ex-)kankerpatiënten
 • beheersen van de juiste therapeutische houding voor het werken met (ex-)kankerpatiënten

Doelgroep

Professionele hulpverleners in de gezondheidszorg die regelmatig te maken krijgen met (ex-) kankerpatiënten en hun naasten, bijvoorbeeld: basis- en huisartsen, bedrijfsartsen, praktijkondersteuners, medisch specialisten, oncologie verpleegkundigen, (basis- en Gz-)psychologen maatschappelijk werkers, fysio- of oedeemtherapeuten, etc.

Programmaonderdelen

 • Introductie en kennismaking
 • Het Behouden Huys: visie en werkwijze
 • Kennismaken met kankerpatiënten: intake en behandelplan
 • Uitleg beeldende therapie
 • Kinderen en kanker
 • Uitleg mindfulness (MBSR/MBCT) bij kanker
 • Rouw en kanker
 • Werken met groepen: de basisgroep
 • Uitleg lichaamsgericht therapie
 • Zorg voor jezelf als hulpverlener

  Klik hier voor meer uitleg per onderdeel

Alles op een rijtje

Wat: 2-daagse cursus psycho-oncologie
Wanneer: voorjaar 2020 (op de hoogte blijven, schrijf u dan hieronder in voor de nieuwsbrief)
Tijden: 09.30 uur tot 16.30 uur
Voor wie: Professionals in de gezondheidszorg
Kosten: €675,- (excl. btw, incl. 2x lunch, cursusmateriaal en certificaat)
Locatie: Het Behouden Huys, Rijksstraatweg 363a te Haren

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd voor diverse beroepsgroepen.

Bent u ingeschreven bij een beroepsvereniging? Laat het ons weten en in veel gevallen kunt u ook individueel accreditatie aanvraag voor een dergelijke cursus. Informeer hiervoor bij uw eigen vereniging.

Meer informatie

Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd in de cursus? Neem dan contact met ons op via a.veninga@behoudenhuys.nl of 050 406 2400.

Inschrijven

Stuur een e-mail naar a.veninga@behoudenhuys.nl vermeld uw naam, (praktijknaam) en functie. U ontvangt na aanmelding een bevestigingse-mail over de inschrijving en betalingsregeling. Betaling dient uiterlijk twee weken voor aanvang van de cursus voltooid te zijn. Pas na betaling bent u officieel ingeschreven voor de training.

Aantal deelnemers

Max. 12 personen. De training gaat door bij een minimum 8 personen.

Wilt u op de hoogte blijven van ons cursusaanbod, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

* verplichte velden
Accreditatie noodzakelijk?