Boeken voor onze bibliotheek

Het Behouden Huys heeft een kleine bibliotheek met boeken die cliënten kosteloos kunnen lenen en gaan over omgaan met kanker, rouw en verlies. Wij hebben een grote wens om het aanbod uit te breiden met nieuwe en actuele titels, waar cliënten veel aan kunnen hebben.

Wij vinden het belangrijk dat onze cliënten toegang hebben tot de meest actuele boeken die gaan over kanker. Op dit moment wordt er af en toe een boek toegevoegd aan de bestaande bibliotheek. Meestal door een gift van een cliënt, omdat er geen budget is om structureel nieuwe boeken te kunnen kopen. Het is onze droom om een vast budget te hebben om nieuwe geschikte titels aan te kunnen schaffen, zodat dat mensen deze bij ons kunnen lenen. Dit kunnen boeken zijn die gaan over leefstijl, visie op het leven, rouw, verlies, geluk en vooral ook ervaringsverhalen. Deze boeken kunnen ondersteunend aan therapie zijn doordat deze (h)erkenning bieden of juist een ander perspectief dan het eigen bieden. Dat voegt iets toe aan de bestaande zorg, zodat deze aangenamer en effectiever wordt.

 

Help ons helpen en doneer een boek

Wil je kankerpatienten en hun naasten helpen? Doneer hier een boek. Dat kan al vanaf 20 euro, voor dit bedrag kunnen we een nieuw boek aanschaffen. Je kunt ook een donatie overmaken op iban: NL12ABNA0607327626 t.a.v. Stichting Vrienden van Het Behouden Huys onder vermelding van 'boeken'. Of doe een tikkie! Structueel steunen? Word dan donateur.

 

Waarom zijn boeken zo belangrijk?

Dorine van der Starre is GZ-psycholoog bij Het Behouden Huys en maakt veel gebruik van de boeken uit onze bibliotheek: "Ik lees regelmatig samen mijn clienten een boek tijdens de behandeling. Soms lees ik samen met iemand een heel boek, soms een gedeelte of een enkel hoofdstuk, passend bij de thema's waar we het in onze gesprekken over hebben. Het samen lezen van een boek, waarbij ik clienten vaak vraag om een paar bladzijden per keer te lezen en aantekeningen te maken en vragen te noteren, helpt om alle informatie beter te ordenen, te verwerken en vast te houden. Ze krijgen daardoor meer grip op hun eigen proces."  

"Een boek kan veel toevoegen aan de gesprekken die wij als psychologen voeren. Soms geeft het extra kracht aan onze woorden, omdat niet alleen wij, maar ook de schrijver aangeeft dat de zon ooit weer gaat schijnen. Soms is het fijn om een theorie zwart op wit op papier te hebben, zodat mensen het ook aan anderen in hun omgeving kunnen laten lezen."

 

Irene doneerde drie boeken na afsluiting van haar behandeling 

Irene meldde zich aan bij Het Behouden Huys nadat haar beide ouders aan kanker zijn overleden. Dorine werd haar behandelaar en heeft Irene geholpen om te gaan met het verdriet van het verlies van haar ouders.

"Ik blijf het soms een eenzaam proces vinden. Maar door de behandeling van het Behouden Huys kan ik daar nu wel beter mijn weg in vinden. Gelukkig kon ik Dorine toen persoonlijk bedanken en heb ik het Het Behouden Huys een aantal boeken geschonken over Verlaat Verdriet, in de hoop dat er meer mensen geholpen kunnen worden in dit proces."

Lees hier het hele verhaal van Irene

 

Ook een boek doneren?

Wil je kankerpatiënten en hun naasten helpen? Doneer een boek. Dat kan al vanaf 20 euro (een boek kost gemiddeld 20 euro). Je kunt ook een donatie overmaken op iban: NL12ABNA0607327626 t.a.v. Stichting Vrienden van Het Behouden Huys onder vermelding van 'boeken'. Of doe een tikkie!  Structueel steunen? Word dan Vriend van Het Behouden Huys.

 

Deze boeken willen we graag dit jaar aanschaffen van jullie donaties:

Deze kinderboeken hebben we al aan kunnen schaffen van eerdere giftenMarijtje van der Horst - De dood legt de liefde bloot
Laura Maaskant - Leef
Els Kramer - Rijmen met kanker
Els Kramer - Gedichtenbundel over kanker
Peter Levine - De stem van je lichaam
Frits Spits - Alles lijkt zoals het was
Joyce Bosman / LOF - De benen van mijn oma
Jannet Wiegersma - Leren lopen op je handen
B. Beukering - Je kunt het maar één keer doen
T. van Rosmalen e.a. - Pleister tegen tranen
Ameline Ansu -Van harte gecondoleerd
Ruth Willems - Hulpverlening bij echtscheiding
Lisanne van Sadelhoff - Je bent jong en je rouwt
Monique van Loon - Je bent jong en je krijgt wat
Lotte de Schouwer - Overlijdensberichten
Leoniek van der Maarel - Als kanker je gezin treft
Marcella Tam - Medereiziger
Linda Lawa - s Nachts hoor ik de troostvogel zingen
Yvonne Peschier - Voor even weer gezond
Liesbeth Borg - Stenen van kracht en kwetsbaarheid
Arie Boogert - Met de doden leven
Hans Stolp - Als een geliefde sterft
Nadja Hupscher - Geluk is met een K
Freederiek Weeda - Draai niet om de dood heen
Koesterkind 
Lies Boven-Boonstra - Stil
W. Cortvriendt - Kankervrij

Boven genoemde titels vertegenwoordigen een totaalbedrag van ongeveer 450 euro. Het is prettig als we twee exemplaren van ieder boek kunnen aanschaffen, zodat meerdere clienten tegelijk een boek kunnen lenen en lezen.

Help mee en doneer een boek

 

Dank je wel.