Het verhaal van Bettie

Onder het kopje 'Ervaringen' vragen we cliënten van Het Behouden Huys naar hun persoonlijke verhaal. Dit keer het verhaal van Bettie. Zij kreeg in 2010 te horen dat ze borstkanker had.

Jaren geleden hoorde ik via een kennis over Het Behouden Huys en ik weet nog dat ik dacht: ‘wat een mooi instituut en als ik zelf ooit met kanker te maken krijg dan wil ik daar naar toe’. Twee jaar later, juli 2010, kreeg ik borstkanker. Een borstamputatie, 16 chemokuren, 30 bestralingen, herceptinkuren, borstreconstructie etc. stond mij de komende 1,5 jaar te wachten.

 

‘Ik had niet langer de regie over mijn eigen leven en mijn lichaam’

 

Ik wist dat ik een lang traject te gaan had en ik wist ook dat ik dit niet alleen kon verwerken. Ik had niet langer de regie over mijn eigen leven en mijn lichaam. De angst voor het onbekende overheerste mijn gevoelens. Voordat de chemokuren begonnen, had ik mij al aangemeld bij Het Behouden Huys. Ik heb dit bewust in die periode gedaan omdat ik na 1,5 jaar lichamelijk ziek zijn niet geconfronteerd wilde worden met het psychische verwerkingsproces. En achteraf ben ik blij dat ik toen die keuze heb gemaakt. De lieve mensen van Het Behouden Huys hebben mij fantastisch geholpen. Bij mijn psycholoog kon ik mijn verhaal kwijt en kon ik mijn emoties volledig laten gaan. Mijn haptonoom heeft me leren voelen en mijn nieuwe lichaam met de onvolkomenheden leren accepteren. De groepssessies  hebben mij geleerd dat mijn verdriet er ook mag zijn en de mindfulnesstraining heeft mij geleerd om meer in contact te komen met mezelf en te leven in het nu.

 

‘Ik heb rust en kracht gekregen om verder te gaan’

 

Door jezelf met je emoties te confronteren, hoe beangstigend dit soms ook is, kun je weer verder. En er komen héél veel emoties voorbij gedurende een ziektetraject. Het was een rollercoaster aan fases die ik heb doorlopen. En iedere keer wist Het Behouden Huys mij weer verder te helpen en sterk te zijn. Bovenal heb ik geleerd om liever voor mezelf te zijn en meer naar mijn innerlijke gevoel te luisteren. Wat doet dit met me? Waarom reageer ik zo? Hoe kan ik dit zware proces volhouden? Doe ik het wel goed?  Blijf ik met de angst leven dat de kanker terugkomt? Veel vragen waar ik een antwoord op wilde en die ik heb gekregen.  De tijd bij Het Behouden Huys heeft mij rust en kracht gegeven en ik voel me rijk door alle opgedane ervaringen.

We zijn nu ruim 2 jaar verder en het gaat goed met me. Ik werk weer volledig en in mijn vrije tijd hou ik me bezig met mijn project 34piepjes300tellen. Tijdens mijn bestraling telde ik tot 300 en dan wist ik dat het weer voorbij was.

Om kankerpatiënten na mij meer afleiding te bieden, wil ik een wolkenplafond realiseren in de bestralingsruimtes van het UMCG. Fotopanelen met realistische afbeeldingen van een wolkenhemel zorgen ervoor dat het zware traject iets draaglijker gemaakt wordt. En dat gun ik mijn lotgenoten!

Lees ook het interview met Bettie Fischer in Libelle en Dagblad van het Noorden

Interview in Libelle nr 29 2012
Artikel Dagblad van het Noorden

 

Uw eigen verhaal vertellen?

Wilt u ook uw eigen verhaal vertellen? Neem dan contact op met Aafke Veninga via 050-4062400 of aveninga@behoudenhuys.nl