Smaakworkshop bij kanker

29/01/2024

Eten is voor mensen met kanker niet altijd vanzelfsprekend. De ziekte en de behandeling ervan kunnen tot voedingsproblemen leiden zoals smaakverandering, minder goed kauwen en slikproblemen. Dat heeft Alie Schoonbeek van dichtbij gezien en zij wil daar verandering in brengen. Alie geeft op 5 juni een smaakworkshop voor mensen die smaakverlies hebben door de behandelingen van kanker.

In deze workshops leren mensen met kanker wat ze zelf kunnen doen om toch meer smaakvol te kunnen eten. En vooral, dat ze meer plezier beleven als eten een uitdaging is, doordat er weinig of geen geur en smaak meer is, of als bepaald eten tegen staat. De cliënten krijgen na de workshop recepten, tips en informatie over smaakmakers om de maaltijden op smaak te brengen.

In de smaakworkshop bespreekt Alie verschillende tips en recepten, waarmee de deelnemers thuis ook aan de slag kunnen. De deelnemers leren welke smaakcombinaties ze kunnen gebruiken bij een smaakverandering. En ook hoe ze het mondgevoel kunnen verbeteren of de presentatie van een maaltijd mooier kunnen maken. Je leert hoe de zintuigen werken en hoe deze van invloed zijn op de smaakervaring.

 

foto's: Willemijn Gadiot


Proeven

We gaan vervolgens verschillende gerechtjes proeven en bespreken hoe de gerechtjes op smaak gebracht kunnen worden via de aanpak Geur, Prikkeling, Smaak. Bovendien krijg je inzicht in je eigen smaakprofiel en leer je hoe je smaakbeleving kunt beïnvloeden om eten weer aangenaam te maken. Want iedereen verdient een smaakvolle maaltijd!

Recepten

Alie schrijft regelmatig speciale recepten voor onze clienten. Bekijk hier alle recepten.

 

Deelnemen?

Wil je deelnemen aan een van deze workshops? Er is plaats voor acht deelnemers per workshop. De smaakworkshops zijn op:

24 april 2024
5 juni 2024

De smaakworkshops zijn van 17:00 uur tot 18:00 uur bij Het Behouden Huys in Haren. Deelname is gratis.Deze workshop wordt medemogelijk gemaakt door stichting Vrienden van Het Behouden Huys. Opgeven kan telefonisch (050 406 2400) of per mail aveninga@behoudenhuys.nl.