Smaak met zorg #7

18/06/2025

Eten is voor mensen met kanker niet altijd vanzelfsprekend. De ziekte en de behandeling ervan kunnen tot voedingsproblemen leiden zoals smaakverandering, minder goed kauwen en slikproblemen. Dat heeft Alie Schoonbeek van dichtbij gezien en zij wil daar verandering in brengen. Ze deelt elke maand een speciaal recept voor mensen die problemen hebben met smaak.

In deze blog wil ik het eens hebben over het belang van drinken.

Voor iedereen is het belangrijk om elke dag voldoende te drinken. Het zorgt ervoor dat je afvalstoffen goed kwijt kunt raken en dat je lichaam kan afkoelen. Bij de behandeling van kanker worden lichaamscellen vernietigd. De nieren voeren de afvalstoffen af. Daar heeft het lichaam vocht voor nodig, daarom is het goed 1.5 tot 2 liter vocht per dag te gebruiken. Dit betekent: minimaal 10 glazen of 13 kopjes vocht per dag. Ook voorkomt voldoende drinken dat je uitdroogt. Bij uitdroging kun je last krijgen van klachten zoals vermoeidheid, sufheid en flauwvallen.

Verdeel het drinken over de hele dag en wissel smaak en temperatuur af. Zorg ook voor variatie, wissel water, thee, koffie en plantaardige zuivel af.

Bij sommige mensen smaakt water niet meer. Geef water dan een smaakje met stukjes komkommer, munt, of een schijfje citroen of sinaasappel. Blijf je het lastig vinden om water te drinken? Eet dan producten die veel water bevatten zoals watermeloen, komkommer of tomaat. Deze bevatten niet evenveel vocht als een glas water, maar zijn wel waterrijke producten, en helpen dus wel.

Als het warm weer is en je een pijnlijke mond hebt, is het ook een goed idee om fruitijsjes te maken. Je snijdt dan fruit in kleine stukjes. Vervolgens vul je ijsvormpjes met fruitsap en doet de stukjes fruit erbij. Zet de ijsvormpjes in de vriezer en laat ze minimaal 3 uur afkoelen. Haal de ijsjes dan voorzichtig uit de vormpjes.

Bij warm weer kun je ook een smoothie maken, ze zijn lekker en heel voedzaam. Bij een smoothie kun je met een lepel plantaardige proteïnepoeder extra eiwitten toevoegen. Ook kun je een smoothie met zuivel maken, bijvoorbeeld met skyr, waar 12 procent eiwitten inzitten.

Hieronder geef ik twee recepten voor fruitijsjes en een recept voor een smoothie.

Fruitijsje van ananas en munt:

· 3 dl ananassap

· 300g ananas, geschild, de harde kern verwijderd

· 2 eetlepel ahornsiroop

· een handvol muntblaadjes

Doe alle ingrediënten in de kom van een blender en maal ze tot een glad geheel. Giet de vloeistof in herbruikbare ijsvormpjes. Zet de vormpjes in de diepvries en laat de ijsjes minimaal 3 uur bevriezen.

Fruitijsje van framboos en tomaat:

· 10 kerstomaatjes

· een flinke hand frambozen

· 120 gram kristalsuiker (optioneel)

· 1 eetlepel ahornsiroop

Doe alle ingrediënten met 3 dl water in een pan op hoog vuur. Breng het mengsel aan de kook. Draai het vuur laag en laat het zachtjes 15 minuten koken, tot de frambozen en tomaten zacht zijn en de suiker is opgelost.

Giet de vloeistof door een zeef in een kom en doe wat in de zeef achterblijft weg. Laat de vloeistof helemaal afkoelen. Giet de afgekoelde vloeistof dan in ijsvormpjes en laat ze minimaal 3 uur in de diepvries bevriezen.

Groene appelsmoothie met citroen en gember (4 personen):

· 2 groene appels (in kleine stukjes gesneden)

· een halve komkommer (in kleine stukjes gesneden)

· 2 limoenen

· 1 eetlepel gembersiroop

· handvol muntblaadjes

· 3 stelen bleekselderij (fijn gesneden)

· 300 ml magere skyr of kwark

Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis. Pureer de appel, bleekselderij, komkommer, uitgeknepen limoen, muntblaadjes en gembersiroop. Maak gebruik van een staafmixer of blender. Voeg als laatste de skyr of kwark toe en draai tot het gemengd is.

Door bovenstaande tips en recepten hoop ik iets mee te geven aan mensen met kanker die reuk- en smaakproblemen hebben.


Hartelijke groet,

Alie Schoonbeek
info.smaakmetzorg@gmail.com

Bekijk hier alle recepten

 

foto: Willemijn Gadiot