Smaak met zorg #6

11/12/2023

Eten is voor mensen met kanker niet altijd vanzelfsprekend. De ziekte en de behandeling ervan kunnen tot voedingsproblemen leiden zoals smaakverandering, minder goed kauwen en slikproblemen. Dat heeft Alie Schoonbeek van dichtbij gezien en zij wil daar verandering in brengen. Ze deelt elke maand een speciaal recept voor mensen die problemen hebben met smaak.

In mijn eerste blog heb ik verteld dat het reukvermogen aangetast kan zijn door behandelingen voor kanker. Dit heeft ook grote invloed op het proeven. Bij misselijkheid kunnen sterke luchtjes heel vervelend zijn. Kleine porties geuren meestal minder, en koude gerechten ruiken over het algemeen minder sterk dan warme.

Bouillon op het vuur, het bakken van vlees, stoofschotels die pruttelen, het ruikt heerlijk en ze wekken een hongergevoel op. Maar als je ziek bent is vaak het tegenovergestelde het geval. Probeer de bereiding van voedsel in de buurt van de patiënt te vermijden. Als je zelf moet koken terwijl je ziek bent, kies dan voor gerechten die niet zo sterk ruiken. 

De grootte van een portie kan je ook gaan tegenstaan. Drie keer per dag een grote maaltijd is meestal geen optie wanneer je ziek bent. Kleine porties, meerdere keren per dag, werken meestal veel beter. Als je over de hele dag (en als je behoefte hebt ook in de nacht) kleine gerechtjes eet, krijg je toch genoeg binnen. Het is fijn als tafelgenoten (al is het maar voor de zekerheid) met de kleine porties meedoen. Zij kunnen later eventueel nog wel wat meer nemen.

Door geregeld kleine beetjes te eten in plaats van grotere hoeveelheden zul je minder last hebben van een opgeblazen gevoel en kramp. Ook krijgen winden en boeren minder kans.

Deze keer bespreek ik niet een culinair pareltje, maar borduur ik verder op het samen eten met anderen. 

Stel, je bent moe, hebt weinig zin om te koken, maar je wilt toch samen met het hele gezin of wat vrienden van een gezellig etentje genieten. Of je wilt iets maken voor een gezelschap met allemaal verschillende smaakbehoeftes. Dan is dit de oplossing!

 

Recept

Neem als basis het volgende:

* 75 gram pasta per persoon, maakt niet uit welke, kan ook vers uit het koelvak
* 1 basilicumplantje 
* 1-2 bakjes cherrytomaatjes
* 1 potje groene pesto, kan kant en klaar of zelfgemaakt, hieronder geef ik een recept voor zelfgemaakt
* 1 potje rode pesto

Je kunt het desgewenst aanvullen met de volgende opties: 
* Bollen mozzarella
* Gebakken champignons
* Gerookte (biologische) kipfilet
* Kappertjes
* Groene aspergepunten
* Plakjes zwarte olijven 
* Artisjokharten uit blik
* Tonijn uit blik
* Parmezaanse kaas
* Gerookte wilde zalmsnippers 
* Olijfolie 
* Citroenrasp


Groene pesto zelf maken

* 20 gram verse basilicum
* 1 teentje knoflook
* 20 gram pijnboompitten
* 40 gram oude geraspte kaas
* 4 eetlepels extra vergine olijfolie 
* Peper en zout naar smaak 

Bereidinswijze:
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Maak de blaadjes van de basilicum schoon en snijd de knoflook grof. Stop de pijnboompitten met de basilicum, geraspte kaas en knoflook in een keukenmachine of bakje van de staafmixer en ga het blenderen. Breng op smaak met zout en peper en voeg 3 eetlepels olijfolie toe. Pureer dit mengsel glad.

Maak een keuze uit bovenstaande opties en doe alles per ingrediënt in leuke schaaltjes. Zet de basilicumplant in een mooie pot op tafel. Zo kan iedereen zijn of haar eigen pastagerecht samenstellen. Door combineren en variëren zoek je de juiste smaak. Gelukkig is alles verkrijgbaar bij een supermarkt. Reuze gezellig en iedereen eet precies datgene waar hij of zij het meeste trek in heeft. 

Heel veel eetplezier! 

Door bovenstaande tips en het bijbehorende recept hoop ik iets mee te geven aan mensen met kanker die reuk- en smaakstoornissen hebben.


Hartelijke groet,

Alie Schoonbeek
info.smaakmetzorg@gmail.com

Bekijk hier alle recepten

 

foto: Willemijn Gadiot