Smaak met zorg #3

14/02/2022

Eten is voor mensen met kanker niet altijd vanzelfsprekend. De ziekte en de behandeling ervan kunnen tot voedingsproblemen leiden zoals smaakverandering, minder goed kauwen en slikproblemen. Dat heeft Alie Schoonbeek van dichtbij gezien en zij wil daar verandering in brengen. Ze deelt elke maand een speciaal recept voor mensen die problemen hebben met smaak.

Welkom op mijn derde blog van Smaak met Zorg!
Als alles heel sterk smaakt en daardoor je eetlust bederft, kies dan voor mild gekruide gerechten en gerechten met ingrediënten die weinig smaak hebben, zoals groentecrèmesoepjes, courgettes, aardappelpuree, kipfilet of bouillon.
Om de nare smaak in je mond minder effect te laten hebben op de smaak van je eten, kun je je mond eerst even krachtig spoelen met water. Je tong borstelen met een zachte tandenborstel kan helpen. Er bestaan ook speciale tongschrapertjes van plastic.

Wat smaakt wel goed of voelt prettig aan? Het is een kwestie van uitproberen. Als het niet smaakt zoals gewenst, wees niet teleurgesteld en probeer iets anders. Wat vandaag niet goed smaakt, kan morgen juist wel lekker zijn. Kies als het even kan wel voor goede, gezonde ingrediënten (kijk ook voor recepten op www.voedingenkanker.nl).

Suiker is eigenlijk niet zo goed als je ziek bent. Maar als dat nu net is, waar je wel trek in hebt, mag je het wel af en toe doen. Het culinaire pareltje in deze blog is dan ook: ahornsiroop.

Het is een van mijn favoriete ingrediënten, als we een zoet accent willen. Het heeft voor sommige mensen een streepje voor op honing, omdat ahornsiroop ook geschikt is voor veganisten. En een ander smaakweetje: ahornsiroop bevat een superaroma molecuul met de naam sotolon, dat de rijpheid en diepte van alle andere smaken in een gerecht versterkt.

Recept: bananenbrood met ahornsiroop

Ingrediënten

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram amandelmeel
  • 3 geprakte bananen
  • 60 ml melk (of amandelmelk)
  • 50 ml ahornsiroop
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 losgeklopt ei
  • 50 gram gesmolten boter (voor veganisten: 50 ml zonnebloemolie)
  • 50 gram rozijnen
  • 1 theelepel kaneel 

Materialen: cakevorm

Zo maak je het:

Oven verwarmen op 180 graden en cakevorm invetten en bestrooien met bloem. Alles met elkaar mengen en in de cakevorm doen, dan ongeveer 35 minuten in de oven tot het een mooi bruin kleurtje heeft.

Ik wil je wijzen op een bijzonder mooi initiatief op het gebied van smaakverlies, namelijk www.smaakpupil.nl
Op deze website vind je een nieuwe methode en app voor mensen met smaakverlies. Door een persoonlijk profiel in de app in te vullen, krijg je een advies hoe je smaak, geur of mondgevoel kunt toevoegen bij maaltijden.  

Door bovenstaande tips en het bijbehorende recept hoop ik iets mee te kunnen geven aan mensen met kanker die reuk- en smaakstoornissen hebben.

Hartelijke groet,

Alie Schoonbeek
info.smaakmetzorg@gmail.com