Smaak met zorg #2

14/02/2022

Eten is voor mensen met kanker niet altijd vanzelfsprekend. De ziekte en de behandeling ervan kunnen tot voedingsproblemen leiden zoals smaakverandering, minder goed kauwen en slikproblemen. Dat heeft Alie Schoonbeek van dichtbij gezien en zij wil daar verandering in brengen. Ze deelt elke maand een speciaal recept voor mensen die problemen hebben met smaak.

Welkom op mijn tweede blog van Smaak met Zorg!
De laatste jaren is er veel aandacht voor ontwikkelingen in de smaakzorg. Als je bedenkt dat 55 tot 75% van alle mensen met kanker last hebben van geur- en smaakveranderingen zijn nuttige tips om eten toch smaakvol te laten zijn zeer gewenst. Behalve dat smaakhandicaps sociale belemmeringen opleveren, is er ook het risico dat mensen minder gaan eten en daardoor een tekort aan belangrijke voedingsstoffen oplopen, die nu juist zo nodig zijn voor het herstel.

Als de smaak is veranderd of als er totaal geen smaak meer is,  gaat eten je tegenstaan. Probeer niets van de smaak te verwachten, maar concentreer je op hoe lekker een hapje eruit ziet en hoe het in je mond aanvoelt. Een droge mond is zeer onaangenaam. Je kunt ook minder proeven omdat er niet genoeg speeksel is. Een tip is dat zurige smaken speeksel kunnen stimuleren. Probeer eens een augurkje, zilveruitje of een stukje citroen. Grote kans, dat het een beetje helpt. 

Ik heb nog een tip, waar menigeen nog niet van heeft gehoord: umami! Umami is een van oorsprong Japans woord, dat heerlijkheid of hartig betekent. Voorbeelden van umamirijke ingrediënten zijn Parmezaanse kaas, gepekeld vlees, marmite, sojasaus en miso. Umami wordt ook wel de vijfde smaak genoemd, na zout, zuur, zoet en bitter.
Umamirijk eten kan helpen, omdat umami de aanmaak van speeksel stimuleert, waardoor je eetlust wordt opgewekt en voedsel smakelijker wordt.


Recept: umamistrooisel met Parmezaanse kaas

Als culinair pareltje presenteer ik deze keer een recept waarin Parmezaanse kaas, de koning der kazen, is verwerkt
Het recept is van umamistrooisel, en is een smaakhit.
Je kunt het strooisel op zo’n beetje alles gebruiken en het geeft naast smaak ook textuur. Het umamistrooisel kan over salades en pasta gestrooid worden of als topping voor vis en vlees gebruikt worden. De intense umami is afkomstig van de combinatie van shiitakes en Parmezaanse kaas.

Ingrediënten

•    20 gram gedroogde shiitake schijfjes
•    20 gram Parmezaanse kaas, geraspt
•    1 theelepel gedroogde knoflookvlokken 
•    110 gram paneermeel

Materialen: keukenmachine, koekenpan

Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine en maal ze op de `pulse’ stand tot fijne kruimels. Als je geen keukenmachine hebt, dan kun je het strooisel ook maken door heel fijn te snijden.

Plaats een koekenpan op matig tot hoog vuur. Wacht tot de pan heet is.Voeg het mengsel toe en roer 2-3 minuten, tot het knapperig is. Haal de pan van het vuur en laat het strooisel helemaal afkoelen, voordat je het in een luchtdicht bakje doet.
Je kunt het strooisel één week bewaren.

Door bovenstaande tips en het bijbehorende recept hoop ik iets mee te geven aan mensen met kanker die reuk- en smaakstoornissen hebben.

Hartelijke groet,

Alie Schoonbeek
info.smaakmetzorg@gmail.com

Bekijk hier alle recepten