Smaak met zorg #1

14/02/2022

Eten is voor mensen met kanker niet altijd vanzelfsprekend. De ziekte en de behandeling ervan kunnen tot voedingsproblemen leiden zoals smaakverandering, minder goed kauwen en slikproblemen. Dat heeft Alie Schoonbeek van dichtbij gezien en zij wil daar verandering in brengen. Ze deelt elke maand een speciaal recept voor mensen die problemen hebben met smaak.

Alie nam onlangs contact met ons op: "Aangezien ik met pensioen ben, wil ik me graag inzetten voor goede doelen, waarbij voor mij in het bijzonder de kankerzorg de aandacht verdient. Ik heb meer dan 40 jaar gewerkt als fysiotherapeut en tijdens die periode ook veel mensen met kanker begeleid. Vier jaar geleden heb ik het initiatief genomen voor Smaak met Zorg. Doordat ik de warme belangstelling van Het Behouden Huys heb mogen ervaren, wil ik me nu, nu ik meer tijd heb, graag inzetten als vrijwilligster voor Het Behouden Huys." 

Smaak met zorg is bedoeld om eten voor mensen met kanker aantrekkelijker te maken via speciale recepten die gericht zijn op smaak- en reukverlies wat op kan treden tijdens chemokuren. Ze zal iedere maand een recept met jullie delen via onze website en onze sociale media kanalen. 

Daar gaan we...

Voor mensen met kanker is eten niet meer vanzelfsprekend. Normaal gesproken heeft eten ook een sociale functie. Van eten kun je genieten, de maaltijd is een moment van rust en gezelligheid. Voor mensen met kanker kan dit heel anders zijn. Vaak wordt de maaltijd als een last ervaren. De ziekte kanker en de behandeling ervan kunnen tot voedingsproblemen leiden zoals smaakverandering, minder goed kauwen en slikproblemen. Dit kan ook leiden tot ongewenst gewichtsverlies.

Het reukvermogen kan ook aangetast zijn en dit speelt weer een grote rol bij het proeven van smaken. Daarnaast speelt het zogenaamde mondgevoel, een idee van romigheid of stevigheid, oftewel textuur ook een rol of we het eten smaakvol vinden. Sommige mensen eten hun ei liever zachtgekookt, anderen vinden het hardgekookt lekkerder. Wat wij dus simpelweg als smaak beschouwen, is dus in feite een combinatie van smaak, geur en textuur van eten.

Probeer bij een verminderde eetlust door veranderingen in reuk- en smaakvermogen vaker op een dag kleinere maaltijden te eten, bijvoorbeeld zes kleine maaltijden. Het is belangrijk dat u voldoende energie binnen krijgt. In elke blog presenteer ik een culinair pareltje, dat kan dienen als smaakweetje.


Recept: citroenroomtaart

Vandaag presenteer ik de citroen, omdat het zo’n belangrijke bouwsteen is voor de smaak. Citroenen kunnen een gerecht flink oppeppen doordat de zuurreceptoren op onze tong sneller worden geprikkeld dan de receptoren voor zoet, hartig en bitter. Voor wie als bijwerking van een behandeling last heeft van aften, kan citroen fysieke pijn veroorzaken. In dat geval kunt u de citroen in de gerechten vervangen door tropisch fruit zoals mango of papaya, dat een zachte, romige textuur heeft en beter past bij de mensen voor wie zuur te scherp aanvoelt.

In onderstaande recept, een citroenroomtaart, kunt u de citroen vervangen door mango of papaya.

Ingrediënten voor citroenroomtaart: 8 – 10 personen

· 300 gram kokoskoekjes

· 100 gram boter

· 1 blikje gecondenseerde melk

· 2 eieren

· 3 citroenen en de schil van 1 citroen

Materialen: lage taartvorm van 24 cm

Zo maak je het:

Verwarm de oven op 160 graden (hete lucht).

We beginnen met de koekjesbodem. Laat de boter smelten in een pannetje.

Verkruimel de koekjes in een keukenmachine.

Bekleed de vorm met een velletje bakpapier. Strooi de koekkruimels erin en voeg de gesmolten boter toe. Meng het door elkaar met een lepel.

Zodra alle koekkruimels nat zijn van de boter, kun je ze aandrukken met de bolle kant van een lepel. Laat de koekbodem opstijven in de koelkast.

Was de citroenen, pers de citroenen en rasp 1 citroen.

Mix de gecondenseerde melk met de eieren, het sap van de 3 citroenen en het rasp van 1 citroen. Je hoeft niet hard te mixen, het moet wel mooi glad worden.

Doe dit mengsel op de koekjesbodem en zet het 15 minuten in de oven.

Haal de taart uit de oven en laat hem een uur afkoelen in de koelkast.

Versier het met slagroom!


Hartelijke groet,

Alie Schoonbeek
info.smaakmetzorg@gmail.com

Bekijk hier alle recepten