Samenloop voor Hoop Hoogezand haalt 50.000 euro op voor KWF

30/06/2014

Wat een prestatie. Wat een saamhorigheid en wat een enthousiasme. Samenloop voor Hoop Hoogezand-Sappemeer heeft 50.000 euro opgehaald voor het KWF. Naast KWF waren er nog twee goede doelen waarvoor gelopen werd. Het Behouden Huys en een onderzoeksproject naar de late gevolgen van kanker door Janine Nuver (KWF Fellow / UMCG) krijgen beiden tien procent van het opgehaalde bedrag. Een sfeerverslag.

Opening

Vrijdagavond half zeven. Het kan bijna beginnen. De standhouders leggen de laatste hand aan hun stand. De mensen van organisatie lopen druk heen en weer en communiceren met portofoons. Het parcours voor de samenloop is uitgezet, in de vorm van een hart. Daar is over nagedacht. Het feest begint om 19:00 uur en duurt 24 uur. Achthonderd deelnemers, verdeeld over veertig teams gaan 24 uur rondjes lopen op het oude AJC-terrein in Hoogezand. Ik word al moe bij de gedachte. Gelukkig is de samenloop in estafettevorm. Iedere deelnemer loopt een of twee uren achter elkaar, om geld in te zamelen voor het KWF.

Het is tijd. We gaan beginnen. De voorzitter speacht, een vrijwilliger leest een gedicht voor en de eregasten worden welkom geheten. De eregasten zijn de deelnemers die zelf kanker hebben (gehad). Zij lopen de eerste ronde nadat de burgemeester Peter de Jonge (ambassadeur) samen met de twee jongste eregasten de officiele opening verricht. Dat gebeurt onder toeziend ook van presentator van vanavond, Jacques d'Ancona. Na de ereronde sluiten de teams zich bij de eregasten. Nog bijna 24 uur te gaan, nu 24 uur lopen. Samen lopen.

Ondertussen wordt het lied 'Samen lopen' ten gehore gebracht. Speciaal geschreven voor dit evenemnt door de mensen van de muziekschool De Noteboom. Het nummer is uitgebracht op CD en ook nu nog te koop voor €2,50. De opbrengst gaat geheel naar de goede doelen. (Voor een bestelling kunt u een mailtje sturen naar samenloophoogezand@ziggo.nl).

Kaarsenceremonie

De kaarsenzakken die vanaf het begin langs het parcours staan geven een indrukkend gezicht. Duizenden zijn het. Op de meesten staat een persoonlijke boodschap. Tijdens de Samenloop wordt niet alleen geld ingezameld, ook worden de mensen herdacht die aan kanker zijn overleden. Als de avond intreedt en alle kaarsen zijn aangestoken dan wordt het beeld nog indrukwekkender. Zoveel kaarsen. En het besef dat die er niet voor niets staan.

Ambassadrice Oetra Gopal houdt een indrukwekkende toespraak. Een moeder vertelt het verhaal van haar zoontje dat op zeer jonge leeftijd ziek werd en wat dat met het gezin heeft gedaan. En nog steeds doet. Veel aanwezigen herkennen zich in haar verhaal. Er wordt steun bij elkaar gezocht. En dan valt de nacht in.

Sommige deelnemers gaan even naar huis voor een powernapje. Anderen lopen door de nacht. Om half 5 wordt het weer licht en laten de vogeltjes van zich horen. De rest van de dag klinkt er muziek van live-bandjes. 's Ochtends treedt koor Nova Zembla op voor de aanwezigen.


Kraampjes

Tijdens het evenement is er van alles te beleven. Er staan tientallen kraampjes op het sportterein. De een verkoopt cup-cakes, de ander zelfgemaakte armbandjes en weer een ander heeft een grabbelton. De opbrengst gaat naar het goede doel. De organistie komt regelmatig langs om de verdiende euro op te halen en veilig te stellen.

Gekozen doelen

De organisatie heeft weloverwogen gekozen voor twee goede doelen die zich richten op de gevolgen na kanker. "Daar is nog een wereld te winnen. Ik heb het zelf ervaren. Je komt uit het ziekenhuis en dan? Je hebt een litteken, dat blijft. Dat heeft gevolgen voor je psyche. Er is relatief weinig over bekend. Vroeger ging iedereen dood aan kanker, maar er zijn er steeds meer die het overleven”, laat een vrijwilliger weten in een interview met HS Krant. Janine Nuver doet onderzoek naar de late gevolgen van kanker. Bij Het Behouden Huys kan men terecht voor psychologische ondersteuning tijdens of na de ziekte. Je wordt beter verklaard door de doktoren en dan? "De ereronde deed mij veel meer dan ik had gedacht, ik dacht dat ik er klaar mee was", laat een eregast weten. Zij werd drie maanden geleden schoon verklaard van huidkanker.

Sluitingceremonie

Daar is het evenement ook voor bedoeld. De aandacht vestigen op het onderwerp. Het is bijna 19:00 uur. 24 uur, voorbijgevlogen. Om 18.45 uur begint het ontzettend hard te regenen. Net tijdens slotronde. Het kan de deelnemers niet deren, er worden rozen uitgedeeld en iedereen begeeft zich naar de trailier waar het eindbedrag van deze eerste Samenloop voor Hoop Hoogezand-Sappemeer bekend wordt gemaakt.

Sfeerimpressie

Het Behouden Huys bedankt iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de Samenloop voor Hoop Hoogezand-Sappemeer.