Onderzoek naar mindfulness bij kanker

30/12/2014

Afgelopen weken deden vijf (ex-)kankerpatiënten mee aan een landelijk onderzoek naar de effecten van mindfulness bij kanker. Het Behouden Huys is een van de zes centra in Nederland waar het onderzoek plaatsvond. Mindfulness is een behandelmethode die patiënten leert om met aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu.

Het blijkt bij mensen met kanker de klachten van angst en depressie te verminderen en de kwaliteit van leven te kunnen verbeteren. In dit onderzoek wordt gekeken naar de kosteneffectiviteit van mindfulness therapie en naar voor wie welke vorm het meest geschikt is (groep of online).

Deelnemers over de training

Op 19 december vond de laatste training plaats in het Boshuys in Haren. Radio Noord kwam op bezoek en interviewde trainster Annetje Brunner en twee deelnemer Wijnand Hooft en Harm Heuving.

Heuving: 'Ik heb veel geleerd hier, ik ben rustiger geworden, opener.' Volgens hem benaderen mensen hem hierdoor ook anders. Stress speelt soms nog wel op, maar hij zegt het nu handvatten te hebben gekregen om dat onder controle te houden. Eigenlijk had Heuving de mindfulnesstraining al veel eerder willen hebben. 'Patiënt hoef je er niet voor te zijn. Het is voor ieder mens goed'.

Ook Wijnand Hooft herstelt goed. Hij zegt boos en ongeduldig te zijn geweest nadat de diagnose werd gesteld. Daardoor stootte hij mensen van zich af: 'Ik was niet te genieten.'
Op zoek naar 'iets' wat hem kon helpen, stuitte hij op een advertentie van het Radboudziekenhuis, waarin patiënten werden gezocht voor het onderzoek. Hooft zegt een ander mens te zijn geworden door mindfulness. Hij vindt het dan ook jammer dat hij net zijn 9e en laatste training in het Behouden Huys heeft gehad. Maar hij put moed uit het feit dat hij er thuis verder mee kan gaan.

Beluister hier het audiofragment

Onderzoek gaat door

Het is de bedoeling dat in het voorjaar een nieuwe onderzoeksgroep start in Haren. Je kunt je hiervoor aanmelden via www.bemind.info

Direct aan de slag

Wilt u direct starten met een mindfulnesstraining? Bekijk dan hier de mogelijkheden.