'Bergje' tegen kanker

10/03/2016

Nederland krijgt zijn eigen bergbeklimming tegen kanker: Bergje Tegen Kanker. Dinsdag was de aftrap op de school van de de bedenkers in Coevorden. Een initiatief van ex-client Peter van de Pal en zijn gezin. In 2008 werd kreeg hij de diagnose Non-Hodgkin. Jaren later beklom hij de Mont-Ventoux, maar kinderen mogen niet mee doen aan dit soort evenementen. Zijn zoons zijn nog te jong en hebben het idee opgevat om de berg naar Nederland te halen. Waar volwassenen de Aple d'Huez en de Mont Ventoux trotseren, kunnen kinderen vanaf groep 5 dit jaar de Holterberg bedwingen.

Wandeltocht

Volwassenen zijn erg van slag als er iemand in het gezin of de naaste omgeving wordt getroffen door kanker. Door het intense verdriet vergeten volwassenen soms om kinderen te steunen en begeleiden in dit heftige proces. “Terwijl het voor kinderen het beste is om zoveel mogelijk betrokken te worden, zodat de ziekte en het mogelijke verlies voor hen tastbaar en begrijpelijk is. De voorstelling is vaak veel erger dan de werkelijkheid.” - Prof. dr. Manu Keirse klinisch psycholoog, expert in rouwverwerking bij kinderen

Bergen tegen kanker

Programma

Op 27 mei 2016 zullen honderden kinderen de Holterberg beklimmen. Er is een gezamenlijke wandeltocht van ongeveer 10 kilometer, start vanuit Holten. Deze tocht is voor kinderen uit het basisonderwijs (in principe bovenbouw). Naar de wandeltocht wordt er meer georganiseerd:

  • Educatief programma gericht op het basisonderwijs: “Wat is kanker?”
  • Ondersteuning oncologisch verpleegkundigen ter plekke
  • Verrassend item in samenwerking met Staatsbosbeheer
  • Mogelijkheid voor kinderen om hun ervaring kwijt te kunnen
  • Professionele ondersteuning is aanwezig!
  • Aanwezigheid goede doelen
  • En nog veel meer verrassingen!

Kanker op school

De eerste scholen hebben zich al aangemeld voor het evenement Bergje Tegen Kanker op vrijdag 27 mei 2016. Doet u ook mee en geeft u de kinderen op uw school de kans om het ‘Bergje tegen kanker’ te beklimmen? Ga voor meer informatie en deelname naar www.bergjetegenkanker.nl!

Lees ook de artikelen in Dagblad van het Noorden
Een eigen bergje tegen kanker
'Mam ik ben zo ontzettend blij dat ik mijn pappa nog heb'