Aandacht voor psychische steun bij kanker in RTL Late Night

12/06/2015

RTL Late Night stond gisteravond in het teken van 'Open' met speciale rol voor Thé Lau. Hij maakte vorig jaar bekend dat hij kanker heeft. Thé Lau en zijn vrouw Marijke wilden aandacht vragen voor de psychische zorg en nazorg van kankerpatiënten en hun naaste familie. Onze collega Eline Aukema (GGZ-psycholoog) van het Ingeborg Douwes Centrum in Amsterdam legde uit waarom psychische steun ook belangrijk is bij kanker.

Achtergrond

Een jaar geleden maakte zanger Thé Lau bij RTL Late Night bekend dat hij niet meer van kanker zou genezen. Een golf aan reacties volgde op zijn moedige verhaal. Dat resulteerde in een muzikale ode aan hem en aandacht voor zijn ziekte en zijn lotgenoten. Deze speciale avond kreeg in 2014 de naam Open mee. Ter plekke werd besloten elk jaar aandacht op deze wijze te besteden aan Thé Lau, kanker en de gevolgen hiervan.

Programma

Vanavond sprak Humberto Tan met onder meer dokter Bing Tan (Antoni van Leeuwenhoek, behandelend arts Thé Lau), Coen van Veenendaal (mantelzorger van de inmiddels overleden Mark Bos) en Nicole Buch (programmamaakster en weduwe van Menno Buch). Tevens schoven Eline Aukema (GGZ-psycholoog en hoofd van het Ingeborg Douwes Centrum) en een cliënt van het Centrum aan.

De gesprekken gingen onder meer over de gevolgen die een kankerdiagnose voor patiënten en hun omgeving met zich mee kan brengen. Bijvoorbeeld het verlies van werk, relatieproblemen en bijkomende angsten. Ook werd besproken hoe ver de onderzoeken en methodes zijn vandaag de dag.

Bekijk hieronder het fragment met Eline Aukema terug