Gryts Dijkstra

Gryts DijkstraPsychosomatisch Fysiotherapeut
BIG-geregistreerd: 39000267404

"Kanker is een ziekte die ingrijpende gevolgen heeft op vrijwel alle gebieden van het leven. Dat geldt zowel voor de mensen die er rechtstreeks mee geconfronteerd worden als voor de mensen die om hen heen staan. Of de levensverwachting nog maar kort is, of juist nog lang: iedereen moet verder zien te leven met ervaringen van beschadigd zijn, van verlies en rouw. De gevolgen van de ziekte zelf en de stress die al die verschillende emoties met zich meebrengen, zetten zich vaak vast in het lichaam en geven klachten. Wat helpt om dat beter te hanteren? Wat heb je nodig om zo goed en prettig nu verder te leven?

Met lichaamsgerichte zorg vinden we manieren om die spanning te leren hanteren. Je kunt het lichaam als een huis zien. Door een ingrijpende ziekte als kanker voelt dat huis vreemd aan. Er is tijd en moed voor nodig om dat ‘huis’ weer bewoonbaar en vertrouwd te maken, om er weer ‘thuis’ te raken. Door aandacht te geven aan de pijn, aan de verlieservaring en aan andere lichamelijke klachten, komt er een integratieproces op gang: je raakt weer meer thuis in je gekwetste lichaam. Je hervindt contact met de vitale kracht die in je leeft. Het hele proces geeft vaak meer rust en ruimte. Ruimte in lichaam én geest, waardoor je beter in staat bent om van overleven naar léven te gaan.

Graag zet ik mijn kennis en ervaring in om mensen daarin te begeleiden. Het is ook voor mijzelf waardevol om deze zoektochten mee te mogen maken en ondersteuning te bieden. Samen met andere leden van ons team, in deze groene omgeving, is Het Behouden Huys een fijne plek om te werken."

Gryts is psychosomatische fysiotherapeut (IPT). Daarnaast heeft zij de basisopleiding in de haptonomie gedaan en de opleiding Somatic Experiencing. Sinds juni 2005 is Gryts werkzaam in Het Behouden Huys. Eerder werkte zij als fysiotherapeut in de eerstelijns praktijk en deed zij de opleiding tot B-verpleegkundige. In het leven van Gryts zijn een aantal kernwoorden belangrijk: leren, water, reizen, vrijheid, zeilen, natuur, aandacht, integriteit en vriendschap.