Smaak met zorg #5
04/06/2023
Eten is voor mensen met kanker niet altijd vanzelfsprekend. De ziekte en de behandeling ervan kunnen tot voedingsproblemen leiden zoals smaakverandering, minder goed kauwen en slikproblemen. Dat heeft Alie Schoonbeek van dichtbij gezien en zij wil daar verandering in brengen. Ze deelt elke maand een speciaal recept voor mensen die problemen hebben met smaak.
In deze blog ga ik het hebben over het mondgevoel bij eten en granaatappelpitjes. Mondgevoel is de eetbeleving, alles wat je in je mond ervaart bij eten. Een belangrijk onderdeel van het mondgevoel is de textuur van een gerecht of ingrediënt, of iets glad, ruw, knapperig of zacht is. Het gaat hier dus niet over smaak. Hoe iets voelt in de mond is heel belangrijk. Ervaar maar eens het verschil in mondgevoel tussen een bouillon of een soep met croutons. Deze extra dimensie, in de vorm van textuur, kan een grote rol spelen in hoe acceptabel we bepaald eten vinden.
Granaatappelpitjes
Wat wij simpelweg als smaak beschouwen, is dus in feite een combinatie van de smaak, geur en textuur van eten. Je kunt granaatappelpitjes goed gebruiken voor het versterken van het mondgevoel omdat ze knapperig zijn. Daarom zal ik in deze blog als culinair pareltje de granaatappel bespreken. De pitjes zijn zoet en zuur tegelijk, en kunnen een gerecht goed oppeppen. Bovendien zien ze er visueel aantrekkelijk uit. Een andere benaming voor de granaatappel is “symbool voor de gezondheid”. De granaatappel is namelijk heel gezond en heeft veel gezondheidsvoordelen. Granaatappelpitjes bevatten sterke antioxidanten, vitamines en mineralen, en zijn goed voor de bloeddruk. Granaatappels komen oorspronkelijk uit Iran, maar groeien ook in het Middellandse zeegebied. Je kunt van granaatappelpitjes met behulp van een handmatige citruspers ook een lekker sapje maken. Gebruik geen elektrische citruspers, want dan verpulver je de pitjes en krijgt het sap een
bittere smaak.
Recept
Voor deze blog heb ik een heerlijk recept gevonden van een kleurrijke tomatensalade met granaatappel van Ottolenghi. Hij is een favoriete kok van mij en daarom introduceer ik hem met veel plezier. Ottolenghi is een bekende Brits-Israëlische chef die het uithangbord is van de Midden-Oosterse keuken en bekend is vanwege zijn fantastische bereidingen van groentes. De tomatensalade kun je als lunchgerecht nemen of als bijgerecht bij het diner.
Ingrediënten:
• 500 gram rode kerstomaatjes
• 250 gram gele kerstomaatjes
• 1 rode paprika
• 1 kleine rode ui
• 1 teentje knoflook
• 2 tl witte wijnazijn
• 2 el honing
• 1 granaatappel
• 30 ml olijfolie
• 1 tl oregano
• peper en zout
Bereidingswijze:
Snij de tomaten in kleine blokjes.
Verwijder de zaadjes van de paprika en snij hem in kleine blokjes.
Hak de rode ui en knoflook fijn.
Haal de pitjes uit de granaatappel.
Meng de blokjes tomaat, granaatappelpitjes, paprika en rode ui in een kom.
Meng de fijngehakte knoflook met de honing, oregano, azijn, olijfolie en een snuifje zout en peper.
Giet deze dressing over de groenten en granaatappelpitjes in de kom.
Serveer direct of zet alles koel weg tot het serveren.
Hoe langer je dit laat staan, des te meer smaak!
Door bovenstaande tips en het bijbehorende recept hoop ik iets mee te geven aan mensen met kanker die reuk- en smaakstoornissen hebben.
Hartelijke groet,
Alie Schoonbeek
info.smaakmetzorg@gmail.com