Boeken van cliënten

24/08/2015

Er zijn veel boeken verschenen van mensen die hun eigen verhaal hebben opgeschreven na de diagnose kanker. Ook mensen met een link met Het Behouden Huys deden dat. Hieronder besteden we kort aandacht aan drie boeken die dit jaar zijn verschenen.

Ander Leven

Op Facebook ontving Het Behouden Huys een mooi gedicht van Angeliena Huis:

Vandaag voel ik me slecht,
zal ik er dan toch maar even heen gaan?
Het Behouden Huys,
ik heb het al een paar keer zien staan.
Ik weet inmiddels dat ze opvang bieden,
voor hen die met kanker zijn belast.
Deze ziekte heeft helaas ook mij verrast.
Vandaag voel ik me slecht,
maar wil mijn naasten niet belasten.
Ze zijn al zo overbezorgd als ze mij gaan aftasten.
Ja, ik ga en trek mijn stoute schoenen aan.
Ik wil ook weer vol in het leven kunnen staan.
Goed opgeleide mensen, dat heb ik mogen ervaren.
Ze wisten mijn stemming te bedaren.
Heerlijk even een luisterend oor.
Zonder te voelen of ik ergens stoor.
Zelfs een huisbezoek willen ze verzorgen.
Het deed me goed en ik heb zomaar zin in morgen...
Morgen is er voor mij een nieuwe dag.
Dank aan Het Behouden Huys, dank dat u mij zag!

Zij schreef een gedichtenbundel over haar strijd tegen borstkanker. Een bundel met meer dan 70 gedichten over afzien, vechten, hoop en vertrouwen. Afbraak door chemo, maar ook weer opbouwen. Een bundel over vriendschap en accepteren, maar ook over leven en leren. Borstkanker...het is mij overkomen. Borstkanker...heeft een deel afgenomen. Toch ook heeft het een deel gegeven. Ze noemt het Ander Leven!

ISBN 9789492539007

34 piepjes, 300 tellen

Het boek '34 piepjes, 300 tellen' is het verhaal van ex-cliente Bettie Fischer die in 2010 geconfronteerd werd met borstkanker. Tijdens haar ziekte heeft ze haar gedachten en emoties op papier gezet. Facetten als borstamputatie, kaal worden, chemotherapie, bestraling, leven en werken na kanker. Alles op een emotionele en soms humoristische manier beschreven, maar bovenal over hoe zij op een positieve manier de strijd met kanker is aangegaan. Zelfs zover dat zij 'wolkenplafonds' heeft kunnen doneren aan ziekenhuizen in de ruimten waar je '34 piepjes, 300 tellen' komt te liggen tijdens de bestraling.

ISBN 9789490537548

 

 

In de diepte

Mariken Hoving is 33 als bij haar een zeldzame vorm van kanker wordt geconstateerd. Ze is net bevallen van haar dochtertje Isis en haar wereld stort in. Er zijn maar een paar mensen in Nederland die deze ziekte hebben. En 27 vrouwen over de hele wereld sinds 1945 waarbij de ziekte zich openbaarde tijdens of net na de zwangerschap. Ze ondergaat een zware buikoperatie, maar na een halfjaar laat een scan opnieuw uitzaaiingen zien in de pancreas, lever en verschillende lymfeklieren. Het is teruggekomen en niet meer operabel. In dit boek beschrijft ze, op heldere, eerlijke en aangrijpende wijze wat dat voor haar en haar gezin betekent. Haar vriendin is in behandeling bij Het Behouden Huys.

ISBN 9789089547408

 

* De bovenstaande boeken zijn aan Het Behouden Huys geschonken en zijn te vinden in onze bibliotheek (mits ze niet uitgeleend zijn).