Martin Appelo

dr. Psycholoog / Gedragstherapeut

“Het kernthema in mijn werk is psychische veerkracht: hoe houd je het vol in extreme omstandigheden. Waarbij ik mij altijd richt op de vraag hoe men te midden van alle problemen de eigen kracht vindt. Dat breng ik nu dus in de praktijk bij het omgaan met kanker.”

Martin Appelo (dr., 1962) werkt sinds 2009 bij Het Behouden Huys. Hij is cognitief gedragstherapeut en houdt van een duidelijke, directieve werkwijze. Het kernthema van zijn werk is 'veerkracht'. Hoe houden mensen het vol in extreme omstandigheden? Hoe kunnen mensen hun kracht zo mobiliseren dat de last te dragen is?
Martin is na zijn studie opgeleid als rouwtherapeut en heeft daarna een tiental jaar in de chronische psychiatrie gewerkt. Hij ontwikkelde een revalidatieprogramma voor mensen met schizofrenie en promoveerde op de resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar het effect van dat programma. Daarna is hij ruim tien jaar hoofd wetenschappelijk onderzoek geweest van Lentis, de GGZ van Groningen.
Martin werkt twee dagen bij Het Behouden Huys. Daarnaast is hij in dienst van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft hij een privépraktijk aan huis en wordt hij twee dagen per week door Cure & Care Development verhuurd als spreker, trainer, therapeut en supervisor. Deze werkzaamheden doet Martin vooral op basis van de boeken die hij schreef. Bijvoorbeeld:
Naast rouwtherapie en het leren hanteren van draaglast, door het ontwikkelen van draagkracht, is Martin gespecialiseerd in relatie en gezinstherapie.